Aceton v dechu

Poradna kojenci a batolata Aceton v dechu

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #831

    Prosím o radu. 20měsíční dcera dostala z ničeho nic teplotu 39…trvala 2dny a objevil se z úst zápach po ACETONU, jinak žádná rýma nic.Volala jsem lékaři,řekl mi, že při teplotě málo jí ať jí dávám více slazený čaj….prý se to stává.Já mám trochu strach aby to nebyl příznak cukrovky. Včera už teplotu neměla a zdálo se mi, že jsem ten aceton zase cítila. V rodině cukrovku nikdo nemá.Malá jinak prospívá dobře.Mám strach aby to opravdu nějak nesouviselo s cukrovkou, jak mám postupovat. Nechat vzít dceři krev, nebo vyčkat a pozorovat jí?Předem děkuji Kořínková

    #832

    Dobrý den. Při hladovění- sníženém přísunu sacharidů, či horečce může v organismu dojít skutečně ke zvýšené produkci ketolátek, které pokud nejsou spotřebovány můžete nalézt v dechu či moči. Cukrovka není jedinou příčinou podobného nálezu. V literatuře se uvádí, že cukrovka nebývá u batolat diagnostikována příliš často. Doporučuji navštívit Vašeho pediatra a domluvit se na dalším postupu, zcela jistě neodmítne se vaším problémem zabývat a dcerku zkontroluje.
    S pozdravem J.Šolínová

    #833

    Další možností, jak se můžeme na zdravotní problém Vaší dcery podívat, je zda jste Vy nebo někdo z Vašeho blízkého okolí neměli v posledních 3-4 týdnech opar. Reaguji na tuto otázku jako druhá v řadě a s poznatky kolegyně plně souhlasím, pouze z vlastní zkušenosti, přidávám další možnost vysvětlení.
    U dítěte do 3 let se při nákaze virem, který u dospělých způsobuje obyčejný puchýřek na rtu – opar, projevuje tzv. herpetickou gingivitidou, popř. herpetickou stomatogingivitidou. U maličkých dětí nevznikne tedy puchýřek na rtu, ale virový zánět v ústech, pro který je typická několikadenní vysoká horečka (kterou např. nám nešlo nijak srazit), dásně a sliznice v ústech je zduřená, někdy až mokvavá a krvácející. Zánět v ústech také způsobuje zápach z úst.
    Pokud se tedy dcerka vyskytovala v blízkosti člověka, který měl opar, prosím, zvažte i tuto možnost.
    Léčba herpetické gingivitidy spočívá u takto malých dětí snižování horečky a pravidelné desinfekci ústní dutiny.
    Pokud by i ve Vašem případě šlo o tuto nemoc, je třeba dbát zvýšené hygieny a vyhnout se společnosti dětí mladších tří let, protože je Vaše dcerka může lehce nakazit.

    #834

    Dobry den, ja chcem reagovat na tento problem. Prave takyto pripad zazivame,moja 20 mesacna dcerka to dostala od starsej.Pred 2 tyzdnami sa jej urobil opar a teraz ma mladsia v puse krvave pluzgieriky a hrozne citit aceton. Uvedomila som si to az po precitani na tejto stranke. Dakujem. Teraz je tu ale este jeden problem a to taky, ze dcera odmieta zorat cokolvek do ust, velmi malo je a este menej pije, trva to uz stvrty den. Prosim o radu ako to cistit, lebo ruzovy medik( neviem ako sa to vola spisovne) nam uz dosiel, sme v zahranici tak neviem ako desinfikovat pusu. A este ako ju mam prinutit nieco vypit. Nechce nic ani caj, dzus ani cistu vodu. Dakujem

    #835

    Dobrý večer,
    pokud jste správně odhadla herpetickou stomatogingivitidu, je dobře, že dcerce ústa desinfikujete. V zahraničí existují desinfekční přípravky pod jinými názvy než v České republice, ale jejich obsahové látky se jmenují stejně nebo alespoň velmi podobně. Pro Vaši dcerku doporučuji přípravky, které obsahují octenidin. Mohou být v různých formách, pro Vás bude vhodný gel na sliznice nebo ústní voda. Sama bych se přiklonila ke gelu, protože je zde menší riziko spolknutí, než u ústní vody. Další možností jsou přípravky s látkou methylrosanilinii chlorati – jde o 1% roztok, známý jako “fialka” nebo “genciána”. Sice se dnes pro děti nedoporučuje, ale pokud neseženete přípravek s octenidinem, je fialka lepší než nic. Doufám, že desinfekci v zahraničí seženete.
    Druhý, poměrně závažný problém je možná dehydratace Vaší dcerky, která může u 20ti měsíční dítě nastat velmi rychle. Zkoušejte jí dávat pít cokoli – vodu, čaj, mléko, heřmánkový odvar; nechte ji cucat led, dávejte jí zmrzlinu….. Zánět v dutině ústní je velmi bolestivý, můžete podávat dcerce tekutiny brčkem, minimalizuje se tak kontakt tekutiny s ústní sliznicí. Kdybyste u dcerky pozorovala známky dehydratace jako malátnost, spavost, nižší elasticitu kůže, nebo pomalejší prokrvování nehtových lůžek, neváhejte a vemte ji k lékaři nebo do nemocnice.

    Přeji Vám, abyste měla dcerku zase brzy zdravou.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Fórum ‚kojenci a batolata‚ nepřijímá nové témata ani odpovědi.