Rozšířené ledvinové pánvičky, močovod a antibiotika

Poradna kojenci a batolata Rozšířené ledvinové pánvičky, močovod a antibiotika

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #840

    Dobrý den,
    dcera má vrozenou vývojovou vadu zjištěnou již v těhotenství a to rozšířené ledvinové pánvičky a rozšířený močovod. Od 5. dne života bere preventivně antibiotika (Ospamox 250mg/5ml – 1 ml 1x denně). Má velké zažívací potíže – bolesti bříška, hodně řídká a častá stolice, hodně pláče. Dáváme také probiotika BioGaia 5 kapek denně. Máme za sebou vyšetření MCUG, které neprokázalo reflux (VUR). Na operaci to zatím není a na další kontrolu máme přijít za 1/2 roku. Dceři je teď 4,5 měsíců a bolesti bříška jsou pořád velké. Myslela jsem, že jak bude trošku starší, tak že to vymizí, ale bohužel.
    Ptám se tedy: Je opravdu nutné, brát Ospamox, když je to pouze preventivně? Je v podstatě zdravá a bere ho jen co kdyby náhodou. Připadá mi to přitažené za vlasy. Taky by mě zajímalo jaký vliv má takovéto dlouhodobé braní antibiotik na tak malý organismus? Nemůže to mít v budoucnosti nějaký daleko větší negativní vliv na její zdraví?

    Někdy pláče tak moc bolestí bříška, že už jsem z toho zralá na psychiatrii, moc ráda bych jí nějak pomohla, tak prosím poraďte. Díky K. Burešová

    #841

    Dobrý den, omlouvám se za mírné zpoždění.
    Problematika, kterou popisujete, je hodně specifická, předpokládám, že jste trvale v péči odborného lékaře a jakékoliv nejasnosti by bylo dobré konzultovat s ním, určitě v této poradně nemůžeme dělat nějaká obecná doporučení (navíc bez znalosti dalších informací). Že jste znepokojena je samozřejmě naprosto pochopitelné. Preventivní užívání Ospamoxu je zvoleno z nutnosti vyhnout se případnému zánětu močových cest, který by celou situaci mohl výrazně zkomplikovat. Takovému postupu se říká antibiotická clona. Rozhodně tento postup nepovažuji za nevhodný! V medicíně dáváme přednost řešení, z kterého jednoznačně pacient profituje a zisk převažuje rizika. Antibiotika samozřejmě mohou způsobit Vaší holčičce trávicí obtíže, probiotika jsou zcela na místě a jsou vhodná dlouhodobě, případné nadýmání můžete řešit např. fenyklovým čajem či kapičkami (Espumisan, Sab simplex, …). Je určitě třeba dodržovat doporučení odborného lékaře týkající se pitného režimu. Pokud jste opravdu hodně zoufalá, zkuste si domluvit pohovor s Vaším ošetřujícím lékařem nebo zkuste požádat o názor jiného specialistu. S pozdravem Jana Šolínová

    #842

    Dobrý den,
    k odpovědi kolegyně jen dodám několik obecných rad. Určitě je vhodné dál pokračovat v probioticích. Při jejich podávání je nutné dodržovat časový odstup od podání antibiotik, a to minimálně 2 hodiny. Ve Vašem případě bych kapky podávala minimálně 2x denně.

    S pozdravem.
    Mgr. M. Bažantová

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Fórum ‚kojenci a batolata‚ nepřijímá nové témata ani odpovědi.